VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO 2017 DOCG, SALCHETO, ØKO
Beskrivelse
Nobile de Montepulciano er udelukkende lavet på druen Sangiovese (Prugnolo Gentile) fra vinmarken Salcheto (15,37 ha.), dyrket efter økologiske og biodynamiske principper. Udbyttet er yderst begrænset - hver vinstok giver ca. en flaske vin. Efter en gæring på træfade bliver 70% af vinen modnet på store botti og 30% i små fade i 18 måneder, og yderligere 6 måneder efter aftapning.
Salchetos Nobile er kendt som en super charmerende vin! Saftig. Både i duften og i smagen er der sprøde nuancer af kirsebær (og måske især kirsebærsten, som bringer en smule bitterhed) og mørke bær, som kommer frem. I smagen afslører vinen røgede toner (fra fadene) og milde krydderier. Den slutter med stor koncentration og fylde dog med vinhusets sædvanlige delikate og harmoniske stil. En meget sammensat vin. Serveres til grill, råvildt, okse og lam. Serveringstemperatur: 18-20°C. Kan glemmes lidt I kælderen I 8-10 år.
Et af de italienske områder, som er meget kendt verden over, er Toscana med sine smukke gamle villaer, sine grønne dale og skove og ikke mindst sine flotte vinejendomme. Her er landskabet præget af vin og oliven, og når man bliver forkælet med god mad og vin, føler man sig virkelig midt i det italienske paradis på jorden. Vine som Chianti, Montalcino og Montepulciano kommer herfra.
Det er i den sydøstlige del af Toscana, man finder det bjergrige område Montepulciano, som i 1983 fik den første DOCG i Italien.
Salcheto hører med sine 74 ha. vinmarker til blandt de mindre vingårde i Montepulciano, men er ikke desto mindre et af de vinhuse, som virkelig har markeret sig de senere år. Vingården blev grundlagt i 1991, og fra starten anlagde man et meget ambitiøst mål: Genplantning af Sangiovese-stiklinger af egen produktion ('Sélection massale'), lavt udbytte, økologisk dyrkning.
I dag er vinmarkerne hovedsageligt beplantede med de lokale druer Prugnolo Gentile (Sangiovese) og Canaiolo, som dyrkes efter kontrollerede økologiske og biodynamiske principper. Fra årgang 2011 er Michele Manelli (ejer og kældermester) og hans team begyndt at bruge den topmoderne 'off-grid'-kælder, som bruger 54% mindre energi. Drømmen om at vingården skal være CO2-neutral, er ved at blive realiseret, og Salcheto er på alle måder et foregangsfirma i relation til at udvikle bæredygtige produktionsprincipper. De er derfor ikke uden grund stolte af de resulater, de har opnået og udtaler bl.a. i den forbindelse: ' We are proud to be the first company in the world to have certified the carbon footprint of a bottle of wine (according to ISO 14064 standard, in 2011) '
Salcheto behøver ikke kun at være stolte af deres resultater i forhold til bæredygtighed - de kan afgjort også være stolte af deres vine. De er nemlig fremragende!