RIESLING 2018 / 2019 TROIS CHATEAUX Grand Cru BIO PFERSIGBERG, ALSACE, KUENTZ-BAS
Beskrivelse
Riesling Trois Châteaux Grand Cru Pfersigberg kommer fra en enkelt parcel i Grand Cru marken "Pfersigberg" på grænsen mellem Husseren-les-Châteaux og Eguisheim, hvor Kuentz-Bas producerer sine druer efter biodynamiske principper. Jordbunden her er meget kalkholdig (havaflejringer), og det sikrer en god dræning af vandet i dybden og en tidlig modning af druerne. Pfersigberg ("bjerget med ferskentræer") har i flere århundreder været kendt som en af de bedste Grand Cru marker i Alsace.
Vinen får en lang, kølig gæring med druernes egen gær og en modning sur lie i 12 måneder på ståltanke. Riesling Grand Cru Pfersigberg fremstår klar og brillant i glasset. Bouqueten er meget intens med god frugt og komplekse nuancer af hvide blomster (, lindeblomst, lilje, syrener), som er klassiske for marken Pfersigberg. Smagen er utrolig kompleks med masser af frugtkarakter (citrus, abrikos, ferskner) og en flot mineralsk karakter. Eftersmagen er lang og dvælende og efterlader et indtryk af en meget delikat vin.
Vinen kan især anbefales til grillede skaldyr eller fiskeretter med fede saucer men kunne såmænd sagtens anvendes til retter med lyst kød fx kalvekød med lys sauce eller hane i Riesling. Prøv den også sammen med får- eller gedeost.
Med mere end 200 års erfaring og 12 ha. vinmarker i et af de allerbedste dyrkningsområder i det sydlige Alsace er Kuentz- Bas en producent, der nyder høj anseelse i Alsace. Vingården ligger sydvest for Colmar, i landsbyen Husseren-les-Châteaux Alsaces højest beliggende vinproducerende landsby. Vinmarkerne ligger primært mellem Husseren-les-Châteaux og nabolandsbyen Eguisheim (bl.a. Grand Cru Eichberg og Pfersigberg), men også i Ingersheim (Grand Cru Florimont) og Ribeauvillé (Grand Cru Kirchberg og Geisberg) har Kuentz-Bas nogle af sine mest betydende vinmarker, som tilmed hører til blandt de absolut bedste i Alsace.
Siden 2004, hvor familiefirmaet Jean-Baptiste Adam fra Ammerschwihr overtog driften af Kuentz-Bas, er man på ejendommen gået over til ren biodynamisk dyrkning, og siden den officielle godkendelse i 2007 bærer alle vine fra egne marker derfor navnet Trois Châteaux (efter de tre slotsruiner på toppen af bjerget bag landsbyen) foruden det økologiske segl, Agriculture Biologique (AB) samt det biodynamiske segl Demeter. Det var den daværende kældermester, Samuel Tottoli, som med stor succes forestod overgangen til den biodynamiske dyrkning, og hvor han igennem sine 13 år hos Kuentz-Bas sikrede en fortsat stabil og høj kvalitet. Midt i 2017 gav han således ansvaret videre til sin ven Olivier Raffin, som tidligere bl.a. har været vinmager for Caves de Kientzheim. Også han brænder for den økologiske og biodynamiske tankegang.
-
Alsace er et af de franske vinområder, som gennem mange år har været genstand for stor opmærksomhed - og absolut ikke uden grund. Området er noget af det smukkeste og mest idylliske, man kan forestille sig. Vinmarkerne ligger for foden af bjergkæden Vogeserne (Les Vosges) og danner en fin baggrund for de mange hyggelige landsbyer, som findes langs 'Route du vin' - vinvejen i Alsace.
Vogeserne yder læ og beskyttelse til vinmarkerne, og området har således både den laveste nedbørsmængde og de fleste solskinstimer i Frankrig. I området finder man mange vinkooperativer, nogle bedre end andre, men der er ingen tvivl om, at det er de mange små familieforetagender, der er både hjertet og sjælen i Alsace. Det er blandt disse ofte små producenter, man finder perlerne.