Raventos BLANC DE BLANCS ØKO 75 cl 12%
Beskrivelse
Blanc de Blancs, Conca del Riu Anoia, er lavet på 40% Xarel.lo, 39% Macabeo, 15% Parellada og 6% Malvasia de Sitges fra vinmarkerne La Plana og La Barbera (druesammensætningen kan variere en smule fra årgang til årgang). Malvasia de Sitges er en nyhed i 2020-druesammensætningen for Blanc de Blancs, og er en yderst sjælden, gammel druesort i Catalonien. De 1,5 ha., som findes i vinmarken La Plana, og som man troede var almindelig Malvasia, har ved nærmere analyse vist sig at være af denne sjældne underart! På disse vinmarker er de parceller, som producerer druer til mousserende vine, beskåret efter Gobelet-systemet, som giver planten en større solpåvirkning. Det giver en større fotosyntese og sikrer en optimal modning. Vinstokkene til denne vin er plantet mellem 1969 og 2000 og dyrkes biodynamisk.
Under høsten bliver druerne håndplukket i små kasser og bliver sorteret første gang i vinmarken. Efter gæring bliver ”basisvinen” modnet i 6 måneder på sit ”lie” (bundfald) i rustfrie ståltanke og derefter gæret 18 måneder på flaske efter Méthode Traditionelle teknikken.
Blanc de Blancs Brut er en meget klassisk tør mousserende med meget aromatiske frugt- og blomsteraromaer i duften, en flot struktur i smagen og masser af charme og kompleksitet i eftersmagen. Det er en meget anvendelig vin, både serveret alene eller sammen med lette skaldyrs- eller fiskeretter.
Raventos I Blanc
Selv om de aktuelle bygninger, der i dag danner rammen omkring firmaet Raventós i Blanc, først blev bygget i 1986, har familien Raventòs lavet vin på stedet siden 1497 – i ikke mindre end 21 generationer! Vingården ligger midt i de 90 hektarer land i Sant Sadurni d’Anoia, som er blevet samlet af generationer i familien siden det 15. årh. I dag ledes firmaet af 20. og 21. generation, henholdsvis Josep Maria Raventós i Blanc og sønnen Pepe Raventós, og hvor sidstnævnte har været drivkraften bag dette fantastiske firmas seneste banebrydende udvikling. Paradoksalt nok, så besluttede Raventós i Blanc nemlig i 2012 at gå egne veje i protest mod, at stærke interesser blandt de store cava producenter ikke i tilstrækkelig grad arbejder for at højne kvaliteten, men snarere ønsker at øge kvantiteten.
Man forlod således Cava DO og etablerede sin egen ‘Conca del Riu Anoia’ eller blot ‘Conca’ i daglig tale. Det er familiens håb, at andre seriøse producenter vil følge deres eksempel og overgå til at producere ‘Conca’, hvilket kræver at de bl.a. iagttager følgende regelsæt:- Kun de indfødte druesorter Xarel-lo, Macabeo, Parellada, Monastrel, Bastard Negre, Sumoll og Xarel·lo Vermell må anvendes- Minimum 50% af det anvendte druemateriale skal stamme fra egne marker – Alle ‘Conca’s’ skal være årgangsbenævnte og modne i mindst 18 måneder – 100% økologisk produktion og man skal med tiden overgå til biodynamisk produktion
Conca del Riu Anoia
Penedès området – hvor Conca del Riu Anoia hører til – ligger i Catalonien i Spaniens nordøstlige del, vest og sydvest for byen Barcelona. Vinmæssigt byder området virkelig på yderligheder. På den ene side finder man her nogle af Spaniens største vinleverandører, som producerer vine på nærmest industriel vis, men på den anden side findes der stadig gamle familieforetagender med lange vintraditioner og produktion af topvine. Familierne Raventós og Blanc hører til blandt de sidste.
Netop i protest mod den efterhånden udvandede Cava DO forlod Raventós i Blanc Cava DO og etablerede sin egen ”Conca del Riu Anoia”. Det er familiens håb, at andre seriøse producenter vil følge deres eksempel og overgå til at producere ”Conca”, hvilket kræver at de bl.a. iagttager følgende regelsæt: Egen produktion og aftapning af vinene, min. 50% egne druer, håndplukning, bæredygtig produktion med krav om overgang til økologi, årgangsvine, min. 18 måneders modning, lokale druesorter…