PINOT GRIS, 2017 / 2018 GRAND CRU, ØKO EICHBERG, ALSACE, KUENTZ-BAS
Beskrivelse
Pinot Gris Trois Châteaux Grand Cru Eichberg kommer fra en enkelt parcel i Grand Cru marken "Eichberg" på grænsen mellem Husseren-les-Châteaux og Eguisheim, i en højde af 220 og 340 m. Her dyrker Kuentz-Bas sine druer efter biodynamiske principper. Den meget kalkholdige jordbund sikrer en god dræning af vandet i dybden, og den privilegerede beliggenhed godt beskyttet mod vestenvinden af bjerget sikrer en tidlig modning af druerne. Eichberg ("bjerget med egetræer") har i flere århundreder været kendt for sine fremragende Gewürztraminer, Pinot Gris og Riesling vine. Vinen er modnet sur lie i 10 mdr. på store, ældre egetræsfade.
Det er en meget fyldig og kompleks hvidvin med både sarte toner og mere pågående nuancer. I duften er vinen stadig en smule lukket i sin ungdom, men med lidt iltning kommer der spændende røgede toner, blandet med nuancer af modne, eksotiske frugter. I smagen har vinen en god struktur med både fede og mineralske toner, som danner en god harmoni.
Server den til røget fjerkræ, andebryst (meget gerne lavet med appelsiner), fuglevildt, pandestegt foie gras eller til de bedste blåskimmeloste. Den vil også være perfekt til desserter med ristede nødder eller syltede frugter serveret med sorbet af eksotiske frugter.
Med mere end 200 års erfaring og 12 ha. vinmarker i et af de allerbedste dyrkningsområder i det sydlige Alsace er Kuentz- Bas en producent, der nyder høj anseelse i Alsace. Vingården ligger sydvest for Colmar, i landsbyen Husseren-les-Châteaux Alsaces højest beliggende vinproducerende landsby. Vinmarkerne ligger primært mellem Husseren-les-Châteaux og nabolandsbyen Eguisheim (bl.a. Grand Cru Eichberg og Pfersigberg), men også i Ingersheim (Grand Cru Florimont) og Ribeauvillé (Grand Cru Kirchberg og Geisberg) har Kuentz-Bas nogle af sine mest betydende vinmarker, som tilmed hører til blandt de absolut bedste i Alsace.
Siden 2004, hvor familiefirmaet Jean-Baptiste Adam fra Ammerschwihr overtog driften af Kuentz-Bas, er man på ejendommen gået over til ren biodynamisk dyrkning, og siden den officielle godkendelse i 2007 bærer alle vine fra egne marker derfor navnet Trois Châteaux (efter de tre slotsruiner på toppen af bjerget bag landsbyen) foruden det økologiske segl, Agriculture Biologique (AB) samt det biodynamiske segl Demeter. Det var den daværende kældermester, Samuel Tottoli, som med stor succes forestod overgangen til den biodynamiske dyrkning, og hvor han igennem sine 13 år hos Kuentz-Bas sikrede en fortsat stabil og høj kvalitet. Midt i 2017 gav han således ansvaret videre til sin ven Olivier Raffin, som tidligere bl.a. har været vinmager for Caves de Kientzheim. Også han brænder for den økologiske og biodynamiske tankegang.
-
Alsace er et af de franske vinområder, som gennem mange år har været genstand for stor opmærksomhed - og absolut ikke uden grund. Området er noget af det smukkeste og mest idylliske, man kan forestille sig. Vinmarkerne ligger for foden af bjergkæden Vogeserne (Les Vosges) og danner en fin baggrund for de mange hyggelige landsbyer, som findes langs 'Route du vin' - vinvejen i Alsace.
Vogeserne yder læ og beskyttelse til vinmarkerne, og området har således både den laveste nedbørsmængde og de fleste solskinstimer i Frankrig. I området finder man mange vinkooperativer, nogle bedre end andre, men der er ingen tvivl om, at det er de mange små familieforetagender, der er både hjertet og sjælen i Alsace. Det er blandt disse ofte små producenter, man finder perlerne.