Niepoort Vintage 1982
Beskrivelse
Denne alder er optimal for de store Vintage Portvine, der kun fremstilles i de bedste årgange.
Området og producenten:
Hos Niepoort har familien stået for driften i fem generationer. Som den seneste har Eduard Dirk Niepoort overtaget firmaet, da hans far gik på pension. Man har altid tilstræbt at to generationer har arbejdet sammen i firmaet for at bevare ånden og stilen i vinen. Dirk har været i firmaet siden 1987. Han har fra start haft sine egne visioner som blev vakt under hans studietid i bl.a. Schweiz. Dirk vil gerne beholde stilen i huset, men samtidig forbedre tingene. Familiens produktion af portvine har altid været af meget høj kvalitet, vine med stor koncentration og lang holdbarhed. Huset Niepoort har i mange år været berømt for sine klassiske Portvine af meget høj kvalitet. Den tradition kan føres tilbage til 1842, hvor det familieejede firma blev grundlagt. Kodeordet i Dirks filosofi er at vinene skal have friskhed.
Vinen:
1982 er fremstillet af Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, samt mindre dele af andre lokale druer. Vinstokkene som Niepoort høster sine druer fra er i gennemsnit mere end 60 år gamle og er plantet i skifferholdig jordbund. Druerne håndplukkes i september og oktober og trædes, af både mænd og kvinder, med fødderne i lagares (lave granitkar). Når gæringsprocessen har opnået en del alkohol, men mosten stadig besidder store mængder naturlig sødme, tilsættes druespiritus og gæringen bringes til ophør. Dette skaber portvin med en alkohol styrke på 20 procent og en vin med høj restsukker. De enkelte elementer lagres på fad i Douro dalen frem til foråret efter høsten, her fragtes de til lagerbygningerne i Gaia, hvor den endelig blanding og lagrig foretages. Aftapning sker efter 2 år på fad, uden filtrering, hvorfor der udvikles et betydeligt bundfald med alderen.
I glasset:
1982 er blevet flot lys i farven, som gammel teglsten. Duften er meget kompleks med fine elegante noter af kirsebær og hindbær, samt sekundære noter som læder og cigarkasse. Smagen er harmonisk, med god balance mellem den rene frugt og de flot udviklede noter. En Vintage Port der fortæller en lang historie.
En god ledsager til nøddedesserter, ellerkager.
Serveringstemperatur 10-12°C.