Niepoort Crusted Port
Beskrivelse
Den er tappet på flaske i 2012 og er en blanding af vin fra tre forskellige årgange og tre forskellige marker.
Området og producenten:
Hos Niepoort har familien stået for driften i fem generationer. Senest overtog Eduard Dirk Niepoort i 2005 firmaet, da hans far gik på pension. For at bevare ånden og stilen i vinen, har man altid tilstræbt, at to generationer arbejder sammen i firmaet. Dirk har været i firmaet siden 1987, og han har fra start haft sine egne visioner, som blev vakt under hans studietid i bl.a. Schweiz. Dirk vil gerne beholde stilen i huset og samtidig forbedre tingene. Produktionen af Niepoorts berømte klassiske kvalitetsportvine, kan føres tilbage til firmaets grundlæggelse i 1842, og det er netop de gamle traditioner, Dirk gerne vil beholde samtidig med, at han ønsker at udvikle produkterne.
Niepoort får sine druer fra egne vingårde samt fra en række små vinbønder i Douro-dalen. Her vokser vinstokkene på terrasseanlagte bjergsider, hvor jorden primært består af skifer, og klimaet er præget af lange varme somre, sparsomt nedbør og en kølig vind fra havet, der holder druerne kølige til op af formiddagen. Alt sammen faktorer der sikrer perfekt modne druer med masser af intensitet og typicitet.
Vinen:
Niepoort Crusted Port, tappet i 2012, er en blanding af vine på druer fra tre forskellige marker og årgange. Størstedelen er årgang 2010 og kommer fra Niepoort Pisca-vinmarken. Mindre dele af vinen kommer fra Soutelo og Pinhão og er henholdsvis fra årgang 2009 og 2011. Alle druerne høstes manuelt. Vinstokkene, hvorfra druerne er høstet, har en gennemsnitsalder på 60 år, men nogle er over 100 år. Vinifikationen er traditionel. Druerne trædes af både mænd og kvinder med fødderne i ”lagares” (lave granitkar) for at sætte gang i gæringen. Herefter lagres vinen på store, gamle træfade. Vinen bliver hverken klaret eller filtreret, før den tappes på flasker, hvorfor der skabes et naturligt bundfald i flasken. Det er derfor vigtigt, at dekantere vinen, før den serveres.
I glasset:
Niepoort Crusted Port, har en smuk mørkerød farve, fin aroma af mørke skovfrugter og bitter chokolade. I smagen dominerer tanninerne. En flot blanding af årene med 2010, der giver elegance og længde i smagen, mens 2009 og 2011, som var varme år, giver mere fylde og flere tanniner. Det er værd at nævne, at lige nu er det frodigheden, der dominerer vinen og den elegante stil gør vinen meget fristende at drikke nu, men da den har en fin struktur, anbefales det, at lade vinen ligge i et par årtier. Kan det lade sig gøre at gemme vinen, skal flasken opbevares liggende.
Niepoort Crusted Port er den perfekte ledsager til chokoladedesserter, særligt med mørk chokolade. Desuden er den yderst velegnet til ost, så som Cheddar, Gouda og Brie. Ønsker man at nyde Niepoort Crusted Port til hovedretten, anbefales det at servere den til krydrede retter med rødt kød, vildt, lam eller kalv, f.eks. en pebersteak.
Serveringstemperatur: 10-12°C.
Pressen:
FINANSBUREAUET - 6 stjerner - "Blød og lækker ”Crusted” portvin med sødmefuld næse med toner af moden frugt og tæt mund med fedme og let røget smag og et indbydende strejf af lakrids og dameskrå..." (11-04-2016)