JOHANNESHOF REINISCH GUMPOLDSKIRCHNER TRADITION ØKO THERMENREGION,
Beskrivelse
Gumpoldskirchner Tradition er sammensat af lige dele Rotgipfler og Zierfandler, to klassiske grønne druesorter for Thermenregion. Druerne hentes på de syd- og sydøstvendte vinmarker omkring Gumpoldskirchen, i en højde på ca. 300-400 m., med vinstokke, som er mellem 10 og 30 år gamle. Undergrunden her indeholder en del småsten, men også rigere lag med brunt, ler-/muldjord, som i mange år har givet fremragende resultater for netop hvide druesorter som Rotgipfler og Zierfandler.
Gæringen og modningen (3 måneder sur lie) foregår på en kombination af ståltanke og ældre store træfade. Her prioriterer man de to druesorters klassiske, umiddelbare og elegante toner, og vinen har derfor en lækker, sprød og frugtrig stil, med fin struktur og diskrete, eksotiske toner til sidst. Vinen efterlader friske nuancer af citrusfrugter, grøn peber og kiwi, men også mere modne, tropiske frugter samt god mineralitet. Tørheden og velouren smelter flot sammen. Matcher skaldyrs- eller fiskeretter.
Familien Reinisch har produceret vin i fire generationer i Thermenregion, nær landsbyen Tattendorf, ca. 30 km. syd for Wien. Det hele startede meget beskedent i 1923 med en enkelt parcel på 0,5 ha. i vinmarken Ried Mitterfeld, men ejendommen er siden vokset til i alt 40 ha. omkring landsbyerne Tattendorf, Gumpoldskirchen og Guntramsdorf. Disse tre steder giver, med deres store forskelle i den lokale terroir, mulighed for at dyrke mange forskellige druesorter. Hovedvægten (65%) er på røde druer som Pinot Noir, St. Laurent, Zweigelt, Merlot m.fl. Hvidvinene frembringes primært på de lokale druer Rotgipfler og Zierfandler, men også på Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Vingården Johanneshof blev i 1995 opført af Johann Reinish, en af Østrigs mest berømte vinpersonligheder og far til de tre brødre, Hannes, Michael og Christian, som i dag har ansvaret for familiefirmaet. Johanneshof er udstyret med såvel traditionelle som moderne vinificeringsfaciliteter, som sammen med de tilliggende markers særdeles gode beskaffenhed og familiens mangeårige erfaring, giver rigtig gode muligheder for at producere store vine. Rustfrie ståltanke anvendes, men også træfade i et meget alsidigt udvalg til gæring og/eller modning. Egetræet til fadene hentes hovedsageligt lokalt, idet vinhuset selv udvælger træ fra Wienerwald syd for Wien og selv tørrer stavene i 3-4 år.
Siden 2014 er Johanneshof Reinisch officielt certificeret som økologisk vinproducent. Producenten placeres i dag af mange vineksperter og vinguider blandt eliten af østrigske vinproducenter.
Weinbaugebiet Thermenregion (2.181 ha.) ligger syd for Wien og blev oprettet under indførelsen af Østrigs nye vinlov i 1985, ved at slå to distrikter sammen: Gumpoldskirchen og Bad Vöslau. Navnet Thermen er hentet fra romernes berømte badeanlæg Thermae Pannonicae (der i dag ligger i Baden), som udnyttede stedets svovlholdige, varme vandkilder. Romerne skulle bruge vin til gæsterne i deres badeanlæg og ikke mindst til soldaterne fra to nærliggende garnisoner. Således blev der for mere end 2000 år siden plantet vinstokke! Senere, i Middelalderen, var det Cistercienser-munke fra Bourgogne, som genskabte vinmarkerne omkring deres kloster i Heiligenkreuz.
I den nordlige del af Thermenregion, omkring Gumpoldskirchen, Pfaffstätten, Baden, Guntramsdorf og Traiskirchen, laver man især hvidvine på særprægede, lokale druesorter som Rotgipfler (beslægtet med Grüner Veltliner), Zierfandler, Neuburger, men også Chardonnay. I den sydligste del, omkring Bad Vöslau, Sooß, Tattendorf og Teesdorf, er det til gengæld rødvinene, der dominerer - lavet på Pinot Noir, St. Laurent og Zweigelt, men også på Merlot og Cabernet Sauvignon.