HAUTES COTES DE NUITS ROUGE ØKO, JEAN-CLAUDE BOISSET 2019
Beskrivelse
Druerne til denne Hautes-Côtes de Nuits kommer fra en enkelt parcel, som er økologiskdyrket (kontrolleret af ECOCERT) og ligger i en højde af ca. 300 m. Jordbunden er klassisk for området, med en blanding af mergel, kalk og smuldrende klipper. Klaserne høstes i små ventilerede kasser af 20 kg. og bliver sorteret både ved plukningen og på sorteringsbordet ved ankomsten til kælderen. Druerne bliver 100% afstilket men ikke mast, således at de er hele, når de starter macereringen og gæringen (med druernes egen gærkultur) i åbne gæringskar, med hyppige omrøringer. Vinen modnes i 12 måneder på franske træfade (228 l.) med 20% nye træfade. Den bliver aftappet uden forudgående klaring og med en let filtrering.
Selv en beskeden vin som Hautes-Côtes de Nuits får klasse, når den produceres af en producent som Jean-Claude Boisset. I duften fornemmer man en god frugtsødme og en umiddelbar karakter af modne hindbær og hvidt peber. I smagen er vinen lige til at nyde. Stilmæssigt er den let i starten, men vinen udvikler hurtigt en god balance mellem de frugtrige toner og mere kødfulde nuancer med toner af blommer, tyttebær og peber. Det er en meget behagelig, sprød og harmonisk vin. Server den til fjerkræ i vinsauce (coq au vin), gryderetter (Boeuf Bourguignon), gris eller lam. Den bør ikke serveres for varm (ca. 16°C).
Jean-Claude Boisset grundlagde sit vinhus i Gevrey-Chambertin i starten af 1960'erne, men senere flyttede han sit firma til Nuits-St.-Georges, i et tidligere nonnekloster. Her, midt i smukke og fredfyldte omgivelser, har man bevaret vinenes oprindelige dyder: Stil, finesse og elegance.
I 2002 blev en af Bourgognes mest anerkendte unge vinmagere ansat hos Jean-Claude Boisset: Grégory Patriat. Han havde indtil da arbejdet for Hospices de Beaune, Domaine Germain i Chorey-lès-Beaune og hos Lalou-Bize-Leroy i Vosne-Romanée (Domaine Leroy), og han anses i dag som en af de absolut bedste vinmagere i Bourgogne. Hans opgave blev at højne kvalitetsniveauet på vinene fra Jean-Claude Boisset så meget, at man kunne indtage en plads blandt de ypperste producenter i Bourgogne.
Grégory Patriat er ikke tilhænger af at påvirke vinene for meget med nyt træ. Det er vigtigere, at vinene udtrykker den karakter, som er typisk for Chardonnay og Pinot Noir og for de appellationer, de kommer fra. Han bruger udelukkende druernes naturlige gærceller og laver sin vin uden tilsætning af enzymer eller tannin, som det ellers ofte er sædvane i dag i Bourgogne. Vinene aftappes alle i kælderen - uden, eller med en ganske let filtrering.