COSTE DI MORO BIO Montepulciano d?Abruzzo 14%
Beskrivelse
Cantina Orsogna har taget sit navn efter kommunen Orsogna, som ligger i provinsen Chieti i Abruzzo. Med kun 15 km til Adriaterhavet på den ene side og 20 km til bjergkæden Appeninerne på den anden side, skabes et sjældent eksempel på, hvordan produktionssystemer integreres med en unik natur og skaber livskvalitet. En af Europas bedst bevarede naturparker fungerer i perfekt harmoni med kvalitetslandbrug.
Cantina Orsogna er utvivlsomt én af de mest betydende producenter af økologisk vin i Italien, og er muligvis den største besidder af biodynamisk dyrkede vinmarker. Kooperativet blev etableret af lokale bønder i 1964, og råder i dag over mere end 1.100 hektar, hvoraf mindst 80% er økologisk dyrket. Dermed skabes der grobund for at lave økologisk vin på et højt niveau fra mange hylder – lige fra entry level til enkeltmarker. Vinene skabes med intensitet, karakter og personlighed. Hos Orsogna dyrkes rødvinsdruerne Montepulciano d’Abruzzo (50%), Trebbiano og Sangiovese samt de lokale, hvide druer Pecorino og Cocociola.
Coste di Moro er lavet på Montepulciano-druer, som dels dyrkes med Pergola Abruzzese-metoden, dels med Guyot-opbindingsmetoden. Vinmarkerne ligger i en højde mellem 300 og 450 m.o.h. og er både økologisk- og biodynamisk dyrkede. Kun de bedste klaser vælges til denne vin, og efter en afstilkning og en skånsom knusning gærer druerne på ståltanke med deres egne gærceller. Efter presningen og en malolaktisk gæring bliver vinen modnet i min. 4 måneder på en kombination af egetræsfade og ståltanke. Efter aftapningen modnes vinen i yderligere et par måneder, før den frigives.
Vinen har en intens, mørkerød farve. Duften er meget koncentreret med mørke toner af syltede kirsebær, brombær, bitter chokolade og nyristet kaffe. Smagen er kødfuld og kompleks, med god tannin og velour, og en tør og krydret finish, som udvikler sig flot i glasset og fortsætter i munden. Det er en meget sammensat vin. Prøv den til svinekød, lam, kalv og vildt, men også til fyldige og krydrede pasta- eller gryderetter.