COLUMBIA CREST 2019 CABERNET SAUVIGNON, GRAND EST.
Beskrivelse
Columbia Crest ejes i dag af det navnkundige firma, Château St. Michelle Estates. Vinhuset blev oprindelig grundlagt i 1983 og er beliggende i den østlige del af Washington State i AVA'en (American Viticultural Area) Columbia Valley/Horse Heaven Hills. Denne placering er helt optimal for vinproduktion, da Columbia Valley ligger i læ for Stillehavets rasen bag Cascade Mountain. Strategien har fra første dag været at producere førsteklasses vine med branchens bedste vinifikationsudstyr. Intet, og absolut intet er overladt til tilfældighederne på Columbia Crest.
Med husets godt 1000 hektar marker på de bedste jorde langs Columbia River er Columbia Crest en mastodont i såvel størrelse som kvalitet. Juan Munoz-Oca er chiefwinemaker og ansvarlig for husets 4 vinserier: 'Two Vines', 'Grand Estates', 'H3' og 'Reserve'. Juan er oprindelig columbianer, og havde sin første høst som 8-årig - så han må siges at være en særdeles erfaren og kompetent winemaker!
Cabernet Sauvignon Grand Estates er lavet af Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc (evt. Syrah), som hovedsageligt hentes i AVA Horse Heaven Hills (som bringer fylde og struktur) og AVA Wahluke Slope (som bringer aroma og kompleksitet). Begge områder hører til i Columbia Valley, som er et ret tørt område, så man anvender drypirrigation. Jordbunden er ikke særlig frugtbar og holder ikke godt på vandet, så drypirrigation giver optimal kontrol over vinplanternes vækstmønstre.
Gæringen på ståltanke foregår med 25% hele bær. Derefter macererer vinen sammen med drueskindet i 6-10 dage, inden bærmen presses fra. Blandingen af vinene fra de forskellige druer foregår lige efter presningen, og vinen gennemgår derefter en malolaktisk gæring på ståltanke og træfade. Efter en sammenstikning bliver vinen modnet (10-11 mdr.) på en kombination af amerikanske og franske egetræsfade, hvoraf ca. 1/3 er nye.
Cabernet Sauvignon Grand Estates har en dyb, mørk, rubinrød farve. I sin ungdom er den stadig en smule lukket i duften, men den udvikler sig fint, hvis man enten ilter vinen på karaffel eller ilter den godt i glasset. Den udvikler da stor kompleksitet i sine aromaer af mørke bær (solbær, blåbær og blommer). I smagen finder man både mørke nuancer af chokolade og mokka, men også mere kølige, sprøde toner, som gør vinen meget harmonisk og meget velegnet til gastronomien. Server den til lam, okse og vildt både stegt og i sammenkogte retter.
-
Columbia Valley AVA blev grundlagt i 1984 og er det største af de 13 AVA-områder i Washington State. Med sine ca. 16.000 ha. vinmarker dækker Columbia Valley AVA knap 99% af hele arealet i Washington State. Kun ca. 2.770 ha. er ikke en del af Washington States sub-AVAer: Red Mountain, Yakima og Walla Walla Valleys, Wahluke Slope, Rattlesnake Hills, Horse Heaven Hills, Snipes Mountain, Lake Chelan, Naches Heights og Ancient Lakes.
Distriktet ligger i den centrale og sydlige del af Washington State, omkring Columbia River-dalen. Jordbunds- og klimaforholdene varierer meget efter vinmarkens beliggenhed. Dog er de fleste vinmarker anlagt på sydvendte skråninger, hvor soleksponeringen er optimal om sommeren, og hvor varme vinde beskytter vinstokkene om vinteren. Her dyrkes primært Riesling, Chardonnay, Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon.