BOURGOGNE BLANC 2021 FRANCOIS CARILLON ET FILS
Beskrivelse
François Carillon råder over fire parceller i appellation Bourgogne (på kommunen Puligny), den ene beplantet med Aligoté og de tre andre med Chardonnay, hvor vinstokkene er 50, 54 og 60 år gamle! Hans Chardonnay gennemgår en alkoholisk gæring, en malolaktisk gæring og en modning (12 måneder) i klassiske små træfade, både nye og 2-3 år gamle. Vinen er kun let filtreret inden aftapningen som for denne vin foregår i december efter høståret. Både drueoprindelsen og den luksusvinificering vinen får, forklarer François Carillons AOC-Bourgogne særlige kvalitet!
François Carillons Chardonnay har en flot, blank, let gylden farve. I duften kommer mineraliteten flot frem, med nuancer af citrusfrugter og let røgede toner. Smagen er ganske fyldig, klassisk Chardonnay med både fedme og struktur, og også her kommer mineraliteten godt frem. Vinen vokser fint i glasset og man fornemmer i eftersmagen en god modningspotentiale (4-5 år).
Dens tørhed, fedme og mineralitet vil gøre den perfekt til gastronomien, f.eks. til dampede fisk, fisk- eller skaldyrssupper, men også til retter med østers, kammuslinger eller andre skaldyr.
Grundlæggelsen af Domaine François Carillon fandt officielt sted i 2010, men familien Carillon er ikke nybegyndere i Puligny-Montrachet, idet man kan føre sine aner tilbage til 1520, hvor Jehan Carillon allerede da var vinbonde i Puligny. I 2010 besluttede de to brødre bag Domaine Louis Carillon (grundlagt 1611) François og Jacques - at tage besværet med at dele vingården og de 12 ha. vinmarker, for at sikre deres børn mindre besvær i fremtiden! De to brødre har i mange år arbejdet tæt sammen efter de samme familietraditioner, og det var derfor med blødende hjerte de foretog delingen.Deres begejstring og seriøsitet er kendt langt ud over landsbyens grænser og det kan ikke undgå at smitte af på deres vine, som anses for at høre til eliten i Puligny og har gjort det i 15 generationer. Begge er meget begejstret for vine med stor finesse og kompleksitet, og selv om deres kældre nu ligger på hver sin side af hovedvejen i landsbyen, har de ikke tænkt sig at lave om på deres måde at vinificere vin på. Dog har François iværksat en overgang til økologisk dyrkning på sine vinmarker, noget som han længe har været tilhænger af. Han råder i dag over 6,5 ha. fordelt på Chassagne, Puligny og St. Aubin kommunerne (hovedsageligt 1. Cru og Grand Cru).