BARBERA D ALBA TRE VIGNE DOC 2020, VIETTI, PIEMONTE 75 cl 14%
Beskrivelse
Tre Vigne er lavet på 100% Barbera-druer, som primært hentes fra tre forskellige vinmarker (hvoraf vinens navn 3 vinmarker) i Monforte, Castiglione Falletto og La Morra, men også fra andre landsbyer i Langhe. Alderen for vinstokkene varierer fra 25-40 år og jordbunden er generelt kalk- og lerholdig en klassisk sammensætning i området.
Gæringen varer i ca. 2 uger og foregår på ståltanke med daglige overpumpninger og omrøringer. Efter presningen gennemgår vinen en malolaktisk gæring, ligeledes på ståltanke. Vinen modnes ca. 12-15 måneder på en kombination af barriques, store træfade og ståltanke.
Barbera Tre Vigne har en blank, rubinrød farve og modne aromaer af kirsebær og blommer samt et strejf af vanilje. I smagen er der en god balance mellem friskhed, frugt og struktur, med en flot afrundet eftersmag, hvor man fornemmer en diskret trækarakter. Serveres til fx charcuteri, pasta, grønsager, supper, men også kalv, gris eller kylling.
Vinhuset Vietti ligger i distriktet Langhe i Piemonte - nærmere betegnet ved landsbyen Castiglione Falletto, som især er kendt for sine Barolo-vine. Vingården er grundlagt i slutningen af 1800-tallet af Carlo Vietti og takket være de efterfølgende generationer, er der siden opkøbt adskillige vinmarker heriblandt nogle af de højest estimerede Cruer i Barolo.
1960erne blev en afgørende epoke for firmaet, da Luciana Vietti giftede sig med den berømte vinmager og kunstkender, Alfredo Currado, der var den første til at producere enkeltmarksvine (fra bl.a. cru-vinmarken Rocche di Castiglione), hvilket gjorde ham til en vigtig trendsætter i Barolo. Sønnen Luca Currado og dennes hustru, Elena, overtog sidenhen firmaet og fortsatte Alfredos livsværk med samme entusiasme og stræben efter at producere vine i topklasse. I 2016 blev Vietti imidlertid solgt til familien Krause, der driver en kæde af dagligvarebutikker i USA og som elsker Barolo. Det er dog aftalt, at både Luca Currado og svogeren Mario Cordero uændret skal drive firmaet videre, så de dermed kan fortsætte og yderligere udvikle Vietti-familiens livsværk.
-
Barbera d'Alba er en af de mest populære DOC'er i Piemonte, men også en af de mest udskældte, da man i denne "denominazione" kan finde vine af meget forskellig kvalitet og stil. Selve distriktet dækker området omkring byen Alba og overlapper mere kendte distrikter som Langhe, Barbaresco og Barolo. De bedste vinmarker for Barbera d'Alba indeholder mest kalk og mergel, og siges ofte at ligge nær Barolo. Vinene i Barbera d'Alba DOC skal indeholde mindst 85% af druen Barbera d'Alba, som ofte bliver suppleret med Nebbiolo. Dolcetto-druer er ikke tilladte.
Druen Barbera har unikke egenskaber, men afslører dem kun, hvis vinbonden arbejder for det - både under dyrkningen og vinificeringen. Det er en meget frodig druesort, og det er derfor nødvendigt at begrænse udbyttet med flere beskæringer i løbet af sommeren samt en skrap selektering af klaserne før og under høsten. Desuden modner Barbera-druerne ret sent og kan som regel først plukkes i oktober. Det frister nogle vinbønder til at høste for tidligt. Resultatet bliver ofte en frugtrig og let syrlig vin, som ikke viser det potentiale, som druen i virkeligheden rummer. Når det til gengæld lykkes, er Barbera-vine både aromatiske og umiddelbare, med en flot harmoni mellem fylde og frugt. En døråbner til Piemontes fantastiske verden.