ARMORIK WHISKY BRETON 15 ÅR 70 cl 46%
Beskrivelse
Frankrig har fået deres allerførste 15 årige single malt whisky – og det er en yderst delikat og kompleks én af slagsen. Armorik 15 ans har ligget 9 år på bourbonfade og 6 år på sherryfade.
Duft
Dyb og intens – mango og passionsfrugt. Hedvin og lakeret træ, samt ferskner, honning, karamel, tørrede abrikoser, spidskommen og et let strejf af tørv.
Smag
Markant og sødmefuld – med friske pærer, bananer, honningbolsjer og tropefrugter, samt krydrede noter af peber, kryddernellike og kanel.
Eftersmag
Langvarig og varm – krydret og let røget, med søde noter af ferskenmarmelade.
Smagsnoter
Duften er kompleks og intens, og hælder imod modne eksotiske frugter (mango og passionsfrugt). Den lange fadlagring viser sig i form af en aroma af hedvin og lakeret træ. Sødlige noter følger efter, med ferskner, honning, karamel og tørret abrikos. Duften slutter af med spidskommen og et let strejf af tørv.
Smagen er markant og sødmefuld, den lægger ud med friske frugter (modne pære og bananer), og udvikler sig til et sødmefuldt strejf af honningbolsjer og eksotiske frugter. Frugtnoterne komplimenteres godt af pebrede og krydrede noter af kryddernellike og kanel.
Eftersmagen er langvarig og varm, og skifter mellem krydrede og let røgede noter, der slutter på en sødmefuld fornemmelse af ferskenmarmelade.
Om Armorik
Armorik er et whiskybrand produceret af det franske destilleri Warenghem.
Warenghem-destilleriet ligger på Bretagnes nordlige kyst, og kan spore sine rødder tilbage til starten af det 20. århundrede, men i de første mange år producerede destilleriet hovedsageligt forskellige likører. Det var først i 1983 at Warenghem begyndte at producere whisky.
At et fransk destilleri skulle lave whisky, er faktisk ikke så sært som det måske lyder: Bretagnes indfødte befolkning – Bretonerne – er nemlig et keltisk folkefærd, og er dermed kulturelle og sproglige ”fætre” til skotterne og irlænderne. Det ligger altså helt i kortene, at også de skulle begynde produktionen af dette højtærede keltiske varemærke.
Fundamentet i det bretonske nærområde ses også i produktionen – whiskyen lagres på egefade fra lokale skove i Bretagne, og ligeså er kedlerne også lavet på bretonsk kobber.